Festmény restaurálás

Vállalom festmények teljeskörű felújítását, restaurálását!

A festményeket sokszor elsárgult lakkréteg védi a szennyeződésektől. Kutató ablakok nyitásával feltérképezhető a lakk és szennyeződés okozta optikai változás mértéke és gyakran kiderül az is hogy a festmény mennyire világos. Ez sok tulajdonos számára megdöbbenést okoz. Emiatt minden esetben lépésről lépésre haladva tartom a kapcsolatot a tulajdonossal tájékoztatva őket a változásokról.

1

A száz évesnél idősebb vagy helytelen körülmények között tárolt képeken már érezhető az idő lenyomata. A levegőből a kormos és zsíros részecskék lerakódnak a festett felületre ami a színek elszürküléséhez vezet. Természetesen ez a folyamat csak a felszínt érinti hiszen ha szakszerűen eltávolítjuk a lerakódásokat gyönyörűen előkerülnek a kép eredeti színei.

23


Sok esetben szakadások ékíthetik egy egy festmény közepét. Lehetnek apró lukacskák de akár  egész hosszan átszelődő metszések is. Ezeket élberagasztással, vászon pótlásokkal meg lehet gyógyítani, majd a szakadás hatására keletkezett festék hiányok szintre tömítéssel és retusálással teljesen eltüntethetők.

45

Vannak olyan esetek amikor a festék réteg az alapozással együtt pergésnek indul vagy sok helyen levelesen, táskásan felnyílik. Ezekben az esetekben célszerű a vászon átitatásával új kötőanyag bejuttatást eszközölni ami megszünteti a pergési folyamatot. A kötőanyag ragasztóerejének elvesztését okozhatja szakszerűtlen tárolás magas páratartalom esetleg eleve alacsony kötőanyag tartalmú alapozás is. Ilyenkor a festék réteg felületén szembetűnően látszódik a repedés háló szerkezete és a festék tapintásra ropog vagy morzsálódik.

6